Rikke Sandberg

Rikke Sandberg. Fotograf Julia Severinsen.

Rikke Sandberg har siden sin studietid i New York og København med debutkoncert fra Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Solistklasse i 2002 været en del af eliten i dansk musikliv og er kendt som en usædvanligt udtryksfuld og markant pianist. Hun er konstant tilstedeværende og fuldkommen fordybet i musikken, og hendes kompetencer og talent synes at være uden begrænsninger – hendes repertoire spænder fra spæd barok til nutidig kompositionsmusik. 

Rikke Sandberg har været solist med danske og udenlandske orkestre foruden indspillet klaverkoncerter med DR Radiosymfoniorkestret, Luxembourg Philharmonie og Sønderjyllands Symfoniorkester. Hun har samarbejdet med musikere og dirigenter som Sabine Meyer, Sergei Dogadin, Radek Barborak, Elsebeth Dreizig, Alondra de la Parra, John Storgårds, Håkan Hardenberger og Adam Fischer.

I 2021 fandt Rikke Sandberg Carl Nielsens 3. symfoni i manuskriptform for 4hændigt klaver, udarbejdet af Carl Nielsen selv. Dette førte i 2024 til en CDudgivelse på OUR Recordings med Carl Nielsen samlede værker/arrangementer for firhændigt klaver sammen med pianisten Kristoffer Hyldig. Indspilningen er blevet modtaget internationalt med meget store roser og blev kåret som årets kammermusikudgivelse af Native DSD Music. Udgivelsen førte desuden til den naturlige forlængelse at indspille Carl Nielsens samlede klaverværker for OUR Recordings med stor støtte fra Carl Nielsens og Anne Marie Carl Nielsens Legat i 2025, ligeledes med små værker som ikke tidligere er blevet udgivet.

Desuden har hun indspillet både en CD med soloværker af Brahms og en CD med Herman D Koppels 3. klaverkoncert på Danacord, begge  med 6 stjernede anmeldelser i Internationale Musikmagasiner.

Tidligere CD udgivelser tæller soloværker af Rachmaninoff, Brahms, Rachnaminovs 2. klaverkoncert, Liszt 2. Klaverkoncert og Anders Koppels Dobbeltkoncert for klaver og saxofon med Benjamin Koppel og DR Symfoniorkestret, foruden kammermusik og filmmusik med  Underholdningsorkestret.

Rikke Sandberg har optrådt på festivaler og i koncertsale over det meste af Europa og store dele af Asien og USA. Herhjemme er hun er initiativtager og kunstnerisk leder af Nordisk Kammermusikfestival.

Rikke Sandberg er bl.a. modtager af Anmelderringens Kunstnerpris, Helge og Merete Finsens Hæderslegat, Jacob Gades Store Legat, Aennchen & Eigil Harbys Fonds legat, Victor Schiølers Mindelegat og Sonnings Talentpris. Hun har været Årets Klassiske Musiker i Dagbladet Politiken, Årets CD i P2´s Amadeus og blev allerede som 25årig optaget i Kraks Blå Bog. 

Rikke Sandberg er en af de mest efterspurgte orkesterpianister i Skandinavien og indgår ofte i DR RadioSymfoniorkestret, Det Kongelige Kapels Symfonikoncerter, landsdelsorkestrene og Malmø Symfoniorkester i store solistiske orkesterpartier under ledelse af de største dirigenter som Luisi, Petrenko, Noseda, Schiff m.m.flere.

Rikke Sandberg underviser på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i hovedfag og kammermusik. Desuden er hun ofte juryformand og medlem i klassiske konkurrencer som Jugend Musiziert, Steinway Festivalen, Pianister i Nord, Unge Spiller Klassisk og Jakob Gades Juniorkonkurrence. 

“Sandberg spiller med en sådan autoritet at de færreste danske pianister ville kunne hamle op med hendes rigt nuancerede og overlegent beherskede spil”(Jyllandsposten). “(hun) føjer styrtsøer af noder sammen til lange åndende forløb med skarpt tegnede detaljer, farverig nuancering og et ekspressivt deklamatorisk nærvær der suger opmærksomheden til sig” og “Først og fremmest er hun kunstner, opvisning interesserer hende ikke. Lytteren får et oprigtigt, dybt koncentreret og helt igennem ukrukket billede af musikken” (Politiken)

“Magien opstod i Dronningesalen da pianisten Rikke Sandberg indviede det nye Steinway Flygel i Den Sorte Diamant. Sjældent har man hørt så poetisk og indfølt en fortolkning af Brahms romantiske klaverklange.” (Jyllandsposten) og “få danske pianister gør så stor en forskel i vores musikliv som hun” (Politiken).

 “Auch in der Chaconne für die linke Hand lässt sie den Augenblick wirken. Nichts klingt geheizt oder überspielt, Sandberg formt lieber mit Ruhe und Bedacht. Das will nicht heißen, dass sie das Virtuose aus dem Blick verliert. Ganz im Gegenteil, denn der Ungarischen Tanz Nr. 1 g-Moll spielt sie voller Feuer und sprühendem Esprit. Elegant und klar fließen die Läufe voller Brillanz und Sandberg gestaltet mit mutigen Zäsuren. Fein und zart erscheint aus das Intermezzo Nr. 3 aus op. 76, dass diese großartige Pianistin in so verhaltener Dynamik ansetzt dass einem der Atem stockt. (Piano News)